Recept Artisjokken met vinaigrette

Receptnaam: Artisjokken met vinaigrette Bron:
Herkomst: Frans Ingezonden door: Administrator
Basis: Groente Gewijzigd: 5/28/2007
Gang: Amuse Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk  
Bereidingstijd: 30-60 Minuten
Aantal porties: 4

Artisjokken met vinaigretteIngrediŽnten:
1 stuks artisjok
1/2 stuks citroen
3 eetlepel witte wijnazijn
1 snufje peper
1/2 eetlepel mosterd
200 milliliter olijfolie
1 stuks sjalot
1 eetlepel vers gehakte bieslook
1 eetlepel vers gehakte peterselie
1 snufje zout
Bereiding Artisjokken met vinaigrette:

Steel van de artisjok afsnijden. Halve citroen tegen snijvlak wrijven. Puntjes van blaadjes afknippen. In ruime pan de artisjok leggen. Pan op vuur zetten en overgieten met ruim kokend water. Wat zout toevoegen, citroen erboven uitknijpen en water opnieuw aan de kook brengen.

Eventueel hitte bestendig bord op artisjok leggen, zodat ie onder water blijft. Artisjok in ongeveer 45 minuten gaarkoken en dan ondersteboven in vergiet laten uitlekken. Tot kamertemperatuur laten afkoelen.

Intussen in kom mespunt zout oplossen in de witte wijn azijn, peper erboven malen. Mosterd en olie toevoegen met garde doorkloppen tot lichtgebonden vinaigrette ontstaat. Sjalot en vers gehakte kruiden erdoor mengen. Artisjok op bord opdienen en vinaigrette in apart schaaltje erbij serveren.
Aan tafel blad voor blad van artisjok lostrekken, onderkant in vinaigrette dopen en met tanden zachte deel eraf schrapen. Overgebleven kleine blaadjes en hooiachtige binnenste wegsnijden. Artisjokbodem in stukjes snijden en in vinaigrette dopen.

Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!