Recept Tarte tatin

Receptnaam: Tarte tatin Bron: Henk
Herkomst: Frans Ingezonden door: Henk Mensinga
Basis: Fruit Gewijzigd: 8/8/2007
Gang: Dessert Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk  
Bereidingstijd: 30-60 Minuten
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
4 plak bladerdeeg
5 stuks appels, goudreinet
175 gram basterdsuiker, wit
50 gram boter
Bereiding Tarte tatin:

Schil de appels, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis. Dek ze af en bewaar ze.
Doe driekwart van de suiker en circa 4 eetlepels water in een diepe pan. Laat dit onder af en toe roeren zachtjes verhitten tot de suiker begint op te lossen. Strijk met, een in water gedoopte, kwast over de wand van de pan om suikerkristallen te voorkomen, hierdoor ontstaat een heldere karamel. Draai het vuur hoger wanneer de suiker volledig is opgelost en laat zonder te roeren koken tot de suiker een donkere kleur heeft. Doe er direct de stukken appel bij. Pas op karamel kan erg spatten.
Lepel de karamel over de appels. Leg een deksel op de pan en draai het vuur lager zodat de karamel net suddert. Laten sudderen totdat de appels beetgaar, maar wel stevig blijven. Draai onderwijl de appels af en toe om. Neem de pan van het vuur en laat de appels afkoelen in de karamelsiroop. Laat de stukken appels uitlekken en zet deze tot gebruik weg in koelkast.

Doe de rest van de suiker en 2 eetlepels water in een pan. Laat de suiker oplossen en koken tot een karamel ontstaat. Klop er de stukjes boter door zodra de karamel begint te walmen. Giet de gladde saus in een vlaaivorm.

Laat ondertussen de bladerdeeg plakken ontdooien. Na ontdooien kneed ze samen tot 1 bal, rol het bladerdeeg met de deegroller uit,zo dat deze een paar centimeter van de vlaaivorm oversteekt. Prik het deeg hier en daar in met een vork.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schik de uitgelekte appels in de karamelsaus in de vorm. Leg er het deeg over en stop de overhangende randen in. Afbakken in circa 25 minuten.
Laat de tarte tatin circa 10 minuten afkoelen in de vorm en stort de taart op een schaal.

Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!