Recept Hollandaise saus

Receptnaam: Hollandaise saus Bron: internet
Herkomst: Frans Ingezonden door: Henk Mensinga
Basis: Anders Gewijzigd: 2/2/2005
Gang: Sauzen Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk  
Bereidingstijd: 10-30 Minuten
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
2 stuks eigeel
1 snufje zout
1 snufje versgemalen peper
10 milliliter citroensap
10 milliliter witte wijnazijn
110 gram roomboter
Bereiding Hollandaise saus:

Scheid boven een kommetje de dooiers van de witten en voeg watpeper en zout toe
Doe ze dan in een keukenmachine of blender en laat de machine 1 minuut draaien
Verhit daarna in een pannetje het citroensap en de azijn tot het mengsel begint te pruttelen
Zet de machine weer aan en giet de hete vloeistof in een dun, gelijkmatig straaltje bij de dooiers
Zet de machine dan uit
Smelt de boter op laag vuur in hetzelfde pannetje, maar pas op dat hij niet bruin wordt
Laat de boter schuimen, zet de machine opnieuw aan en voeg in een gestaag druppelstraaltje de boter toe: hoe langzamer, hoe beter
(Als u liever uit een kan schenkt dan uit het pannetje, verwarm de kan dan eerst met kokend water, gooi het water weg en doe er de gesmolten boter in)
Klop tot alle boter is opgenomen, haal met een spatel alle saus van de zijkant van de mengkom, zet de machine nog een tel aan en u heeft een prachtig gladde, dikke botersaus

Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!