Recept Dolmades

Receptnaam: Dolmades Bron:
Herkomst: Turks Ingezonden door: Henk Mensinga
Basis: Anders Gewijzigd: 5/28/2007
Gang: Voorgerecht Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld Gevulde wijnbladeren 
Bereidingstijd: 60+ Minuten
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
1 potje wijnbladeren
1 scheut olijfolie
100 gram gesnipperde ui
75 gram zilvervliesrijst
75 gram runder gehakt
1 teen geperste knoflook
1/2 eetlepel gehakte koriander, poeder
1/2 eetlepel gehakte peterselie
1/2 eetlepel gehakte munt
2 eetlepel limoensap
150 milliliter water
1 snufje zout
1 snufje peper
Bereiding Dolmades:

Bak de gesnipperde ui en de knoflook in olijfolie tot deze glazig zijn en voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de rijst toe met peper en zout en bak dit ongeveer 3 minuten.
Doe de verse kruiden, het limoensap en 150 milliter water bij het vlees/rijst mengsel en breng het geheel aan de kook. Laat het in een gesloten pan op laag vuur koken tot al het vocht is opgenomen door de rijs (dit duurt ongeveer 10 minuten).
Leg een lagje van het rijst/gehakt mengsel in het midden op de doffe kant van de uitgespreide wijnbladeren.
Vouw 2 kanten naar binnen en rol het blad stevig! op.
Leg de rolletjes allemaal op de bodem van een apn en zet ze onder water met een bord erop (op de rolletjes).
Doe een deksel op de pan en breng de inhoud langzaam aan de kook, laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken op een laag vuur.
Haal de pan van het fornuis en laat de dolmades bij voorkeur 1 nacht in het vocht staan.
Naar keuze warm of koud opdienen met bijvoorbeeld knoflooksaus.

Gerelateerde recept(en):
Knoflooksaus à la Hoessein
Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!