Recept Citrusmousse met citrusgelei en krokant fillodeeg

Receptnaam: Citrusmousse met citrusgelei en krokant fillodeeg Bron:
Herkomst: Anders Ingezonden door: Administrator
Basis: Fruit Gewijzigd: 8/8/2007
Gang: Dessert Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld  
Bereidingstijd: 30-60 Minuten
Aantal porties: 6

IngrediŽnten:
18 stuks filodeeg
1 deciliter water
100 gram suiker
1 eetlepel poedersuiker
2 stuks sinaasappel
2 stuks grapefruit
1 stuks citroen
100 gram ongeveer geleisuiker
1 1/2 deciliter slagroom
Bereiding Citrusmousse met citrusgelei en krokant fillodeeg:

Suikerwater
Doe het water en de suiker in een pannetje. Op een laagvuur de suiker al roerende oplossen. Laat het mensgel ca 1 minuut doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat het suikerwater afkoelen.

Bak de krokante filloplaatjes
Snij uit de plakken filodeeg 18 rondjes van een 10cm doorsnee.
Strijk een bakmatje in met suikerwater en leg hierop een filoplaatje. Bestrijk deze weer met suikerwater en bestrooi met poedersuiker. Leg precies op het filoplaatje een ander filoplaatje en druk deze egaal aan.
Bestrijk deze ook met suikerwater (geen poedersuiker) en bak de plaatjes af in een oven van 195C gedurende 5 a 6 minuten. Haal de filoplaatjes van het bakmatje af en laat deze afkoelen. Bewaren in een gesloten trommel.

Maak citrusgelei
Schil het citrusfruit en snijd de partjes tussen het vruchtvlees weg. Vang de partjes op in een schone pan en knijp ook het overgebleven vruchtvlees uit boven de pan met partjes. Nadat alles is uitgesneden en uitgeknepen de partjes op een zeef leggen en goed uit laten lekken. Het vocht opvangen. Weeg het vocht en doe er dezelfde hoeveelheid geleisuiker bij. Breng vocht en suiker aan de kook en voeg voordat je de pan van het vuur haalt de partjes toe echten niet meer koken en roeren, zodat de partjes heel blijven. Schep voorzichtig de partjes uit het vocht en schenk hier een beetje van het kookvocht bij. Laat de rest van het kook vocht afkoelen.

Maak de mousse
Doe de slagroom in een kom en voeg een beetje suiker toe. Klop de slagroom op tot deze begint te hangen. Breng de slagroom op smaak met de afgekoelde gelei en klop de slagroom verder op totdat deze stijf is.

Dressen
Verdeel de cirtuspartjes over de borden (langs de rand). Leg in het midden van het bord een beetje mousse en druk hierop een filloplaatje. Stapel net zolang door totdat de mousse op is. En er een torentje ontstaat. Eindig met een filloplaatje. 3 filoplaatjes p.p

Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!