Recept Chocolademousse met krokante filodeeg

Receptnaam: Chocolademousse met krokante filodeeg Bron:
Herkomst: Jekkmoeder Ingezonden door: Administrator
Basis: Kanker kaas Gewijzigd: 8/8/2007
Gang: Jekankermoeder Opmerkingen:
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld  
Bereidingstijd: Kanker kaas
Aantal porties: 4

IngrediŽnten:
16 plak rondjes van 8cm filodeeg
1 eetlepel poedersuiker
25 gram boter
375 gram chocola, puur
120 gram suiker
3 stuks ei
2 stuks eiwit
4 stuks rode grapefruit
4 eetlepel geleisuiker
1 theelepel rose peperkorrels
Bereiding Chocolademousse met krokante filodeeg:

Voorbereiding feuillantines (krokante filodeegrondjes):
Bestrijk een bakmatje royaal met gesmolten boter. Leg de fillorondjes naast elkaar in de gesmolten boter op de bakplaat. Bestrijk de filrondjes met gesmolten boter en bestrooi deze met poedersuiker. Bak de filorondjes goudbruin in een voorverwarmde oven van 250 C. gedurende 2 à 3 minuten. Haal de knapperig gebakken fillorondjes van de bakplaat en laat deze afkoelen. Bewaar de afgekoelde feuillantines in een afgesloten trommel.

Bruine chocolademousse:
Doe de pure chocolade (couverture) in een pan en smelt dit au bain-marie. Haal de pan uit de bain-marie. Klop het ei in een andere pan au bain-marie op. Roer het opgeklopte ei door de gesmolten couverture. Sla de eiwitten met de suiker stijf, doe de room erbij en klop het mengsel op tot yoghurtdikte. Doe de chocolademassa met het opgeslagen eiwit-suiker-room mengsel in een beslagkom en spatel het geheel goed door elkaar. Bewaar de bruine chocolademousse afgedekt in de koelkast.

Grapefruitgelei:
Schil de grapefruits zo dat het witte vlies wordt weggesneden. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Doe de grapefruitpartjes met het vrijgekomen sap in een pan. Druk de rosé peperkorrels fijn en doe deze bij de grapefruit. Voeg de geleisuiker toe en breng het geheel aan de kook. Als het mengsel kookt, deze direct van het vuur halen en laten afkoelen. Bewaar de afgekoelde grapefruitgelei afgedekt in de koelkast.


Bereiding (à la minute):
Verdeel de grapefruitgelei over de koude borden. Leg in het midden van ieder bord een feuillantine. Doe de bruine chocolademousse in een spuitzak en spuit een laagje mousse op de feuillantine. Leg hierop weer een feuillantine, gevolgd door chocolademousse. Herhaal deze handeling tot op het bord een torentje ontstaat met drie lagen mousse. Eindig het torentje met een feuillantine.
Eventueel het bord bestrooien met poedersuiker. Serveer direct.

Schaal recept naar Porties [?]


© receptplaats.nl 2009 :: Stem voor receptplaats bij de culinaire top 50!